Ett, två, tre många – så varför denna uppståndelse? Skälet är att den europeiska Virgodetektorn utanför Pisa i Italien äntligen är igång och att en gravitationsvåg för första gången setts passera genom Toscana. Den 14 augusti – bara två veckor efter att Virgo startade — uppfattade LIGOs två detektorer i USA tillsammans med Virgo händelsen GW170814. Ett chirp, eller kvitter, uppfångades i stereo av de tre detektorerna. Lite svårare för den mindre känsliga Virgo att skilja ut ur bruset…
… men visst syns den! Eller hörs om man skulle omvandla det till ljud.
Ett svart hål med massan 30 gånger solen och ett med 25 solmassor smälte samman till ett enda med massan 53 solmassor. Två solar förlorades alltså på kuppen. Ungefär som i tidigare fall…
Med tre detektorer är det möjligt att få en betydligt bättre riktningskäsnlighet och det går också att bättre bestämma resten av parametrarna. Att med precision testa om teorierna för svarta hål håller kommer att bli intressant.
Men nu är LIGO avstängd för en uppgradering. 2019 är den igång igen och vi får se vad man hittar då. Fast riktigt slut på överraskningar är det nog inte. Många rykten har varit i svang och fler resultat är att vänta från LIGO och Virgo. Håll utkik!
En fråga Ulf som rör något helt annat. Supersymmetriska partiklar har så vitt jag förstår varit ett högprioriterat ämne vid LHC. Frågan är helt enkelt. Har man hittat något? Frånvaron av sådana kan, om jag har förstått din bok ”Mörkret vid tidens ände” rätt, ge tämligen dramatiska effekter på Higgsfältets värde.
Apropå svarta hål. Borde de in de suga is sig även mörk materia? Skulle i så fall kunna förklara hur det kan finnas supermassiva som enligt teorierna (Eddington och super-dito accreation) inte borde hunnit växa sig så stora på så kort tid som exempelvis kvasarer som observeras långt tillbaka i tiden funnits.