Vad är detta?

Under ett par månaders tid har Douglas Hofstadter varit på besök i Uppsala. Sedan hans bok ”Gödel. Escher, Bach” kom ut 1979 är han en levande legend bland alla med intresse för matematik, datorer och medvetandets natur.

Under tiden i Uppsala har han oscillerat runt i kontor alldeles nära mitt eget – sällan mer än tio meter bort – och jag har haft en unik möjlighet att diskutera alla möjliga – och inte minst omöjliga – saker med honom. Jag återkommer till delar av detta i ett annat sammanhang, så småningom, men tills dess vill jag dela med mig av ett par specifika klurigheter.

Här om dagen fick jag nedanstående bild som är ett typiskt alster signerat Hofstadter:

 

Vad kan det vara? Vad har man det eller den till? Att bokstäverna T, R och S befinner sig i en jämn permutation är gissningsvis en förutsättning för att Hofstadter skickade mig den. Kan du lista ut det?

Det här var kanske inte så svårt, men nu något värre. Vid avdelningen för teoretisk fysik har vi en tradition vid fredagsfikat kl. 3. Varje vecka levereras ”a fika problem” – oftast av Joe. Något klurigt och märkligt matematiskt eller fysikaliskt problem som gemensamt skall diskuteras och lösas. Det är en internationell församling på drygt 20 personer som nog kan föra tankarna till TV-serien ”Big Bang Theory”. Efter det att problemet leveras stendör konversationen när alla tävlar om att först bli Sheldon.

För mig var det självklart, Douglas måste ge ett fikaproblem! Det här är vad han skrev upp på tavlan:

Problemet är att hitta en lösning där A, B och C är positiva heltal. Som en första uppmjukning kan du släppa lite på kraven och tillåta också negativa heltal. Uppgiften blir genast lättare, men om talen måste vara positiva väntar en överraskning.

”Big Bang Theory”? Frågan måste ställas. Har Leonard något att göra med Douglas? Förmodligen. Det finns en oklarhet i vad mån det är Douglas pappa (Nobelpristagare i fysik som spökar), men Douglas själv misstänker nog att det egentligen är han själv som ligger bakom.

Om du vill få ut mer av Douglas Hofstadters besök i Uppsala finns en video av hans föreläsning om Albert Einstein on light; Light on Albert Einstein. Och varför inte titta förbi på Ångström kl. 15.15 i morgon måndag (skrivande stund) för att lyssna till ytterligare ett föredrag?

Lösningar till problemen får gärna diskuteras i kommentatorsfältet. Gärna i kryptiska ordalag.