Supermånförmörkelsen

Är det värt att gå upp klockan 5 i morgon bitti? Fullmånen går in i jordskuggan och färgas röd av gryningsljuset från Asien och skymningsljuset från Stilla havet. Resultatet beror mycket på hur vädret över jorden ser ut. Vid vissa förmörkelser blir månen blodröd och vid vissa nästan helt mörk. Det kan vara ett rätt imponerande och märkligt skådespel som utvecklar sig över några timmar. Det kan rentav te sig lite skrämmande.

Columbus använde sin kunskap om en förestående solförmörkelse när han behövde ta sig ur en knepig situation under en av sina resor till den nya världen. Infödingarna ville inte hjälpa Columbus och hans burdusa besättning men när han förutspådde att månen skulle bli röd som ett tecken på gudarnas vrede veknade de. Och Columbus kunde låtsas mana fram månen igen.

Fullmånen är också lite extra stor den här gången, en supermåne. Månens bana är lite avlång och råkar just denna gång vara full när den är som närmast jorden. Fast skillnaden är väl inte jättestor. Minst och störst ser i jämförelse ut ungefär så här:

redmoon

Om du råkar vakna tidigt kan det vara värt att glänta på gardinen, och om du inte sett någon månförmörkelse tidigare kanske det till och med kan vara värt att sätta klockan på ring. Nästan gång det blir chans till en lika fin förmörkelse i Sverige är i juli 2018. Själv kommer jag dock att sova så länge jag får.