Nytt från Hawking — imponera på dina vänner

Vill du imponera på släkt och vänner? Då är detta din chans. Börja så här: ”Idag kom Stephen Hawking ut med sin nya artikel om svarta hål.” Konstpaus. ”Ja, jag vet inte vad jag tycker om hans resultat men…” Här kan du fylla på med valfria formuleringar från det jag skriver längre ner.

Om du är ny på bloggen, och undrar vad allt detta ståhej handlar om, kan det vara bra att läsa Hawking i toppform som beskriver hans bejublade besök i Stockholm i förra veckan, och Hawking för dummies som är just det. Bloggen är förövrigt full av resonemang kring Hawking och svarta hål som du hittar genom att klicka dig runt.

Men egentligen behöver du nog inte oroa dig så mycket. Följdfrågorna brukar mest handla om liv i rymden och det kan du svara vad du vill på.

Ryktet om Hawkings nära förestående artikel startade i början av veckan och nu har den alltså kommit ut på nätet. Du hittar den här. Vad handlar den om? Det är väsentligen en version av hans korta föredrag från förra veckans konferens i Stockholm. Många formuleringar är ordagranna. Som vetenskaplig artikel i ämnet är den ovanlig med sin brist på ekvationer och detaljer. Man blir egentligen inte jättemycket klokare av den. Möjligen kan man i valet av referenser få ledtrådar till hur Hawking tänker, och det utlovas också en mer omfattande uppföljning med medförfattare.

1509.01147v1

Det är ofta man behöver tänka efter några gånger när man läser artiklar om något nytt och viktigt i det här ämnet. (Lätt underdrift.) Svårigheten brukar vara att klura sig igenom de matematiska resonemangen. I det här fallet liknar det mer att uttolka vad ett orakel har att säga genom att väga och tolka enskilda ord. Jättemärkligt egentligen.

Hawkings tydligaste ställningstagandet handlar om att man inte skulle behöva en fullständig teori för kvantgravitation för att lösa problemet med de svarta hålens dåliga minne. Detta står i strid med hur man resonerat tidigare kring problemet. Man kan i detta också ana en uppseglande konflikt med tidigare resultat inom strängteorin. Det verkar ligga en hund begraven här — något som inte stämmer… Jag kommer nog att försöka undersöka det lite närmare.

Vad som påfallande nog saknas är en kommentar rörande den avgörande frågan om hur man skall kunna både äta kakan och ha den kvar. Dvs, om informationen nu verkligen kommer ut ur det svarta hålet, hur kan den då samtidigt finnas kvar innanför? (Kolla gärna in Död eller levande för att förstå hur konstigt det här är.) Gissningsvis har väl Hawking inget svar, men det hade varit intressant att få en ledtråd till hans uppfattning i frågan.

Fortsättning följer med andra ord. Igen…