Hälsar naturen med fel hand?

Det kan vara något stort på gång vid CERN. Äntligen. Passa på att gå igenom lådan med vantar inför vintern så förstår du vad det handlar om.

 

vante2

En av de stora upptäckterna inom den fundamentala fysiken från senaste halvseklet är att naturen skiljer på höger och vänster. Det finns en inbyggd och fundamental skillnad där vissa partiklars spegelbilder inte existerar i verkligheten. Precis som fallet är i lådan med vantar åtminstone hemma hos oss. Vissa finns i par, medan det av andra irriterande nog bara finns den ena varianten. I partiklarnas värld förekommer de ensamma vantarna i samband med den svaga kraften.

Nu finns det resultat från LHC vid CERN som antyder att naturen inte bara har en flink och smidig vänsterhand utan också en tung och långsam högerhand. Tecknen är nya typer av partiklar – högervantar som CERN grävt fram ur lådan till hösten. De partiklar som överför den svaga kraften kallas för W och Z och har massor knappt hundra gånger större än protonens. De nya partiklarna, som man kan kalla W’ och Z’, har massor flera tusen gånger protonens och återställer balansen mellan höger och vänster vid riktigt höga energier.

Om detta är sant är det rejält oväntat. Att LHC skulle hitta supersymmetriska partiklar, som skulle kunna utgöra mörk materia, har varit den vanligaste gissningen kring ny fysik, men förekomsten av högervantar skulle leda till att man måste tänka om på många punkter. Om du vill göra ett experiment kan du vid nästa tillfälle du hälsar på någon sticka fram fel hand. Den förvåning och förvirring du då möter är nog intet mot den som partikelfysiker kommer att känna om naturen nu är på väg att göra något liknande.

Men än är det för tidigt att dra några säkra slutsatser. Det är rätt vanligt att rykten om nya partiklar dyker upp när någon ser en extra liten blipp på en dataskärm. Det är först när det blir många blippar som det är något att ta på allvar. Du kan läsa lite mer om ryktena här men sedan dess har det hunnit blippa en del till.

Vi får se om det står sig eller om de felande vantarna är lika spårlöst borta som alltid när vintern närmar sig.