Hawking i toppform

 

hawkingquantum

Fullsatt. Totalt fullsatt i Stockholm Waterfront. Ljuset nedsläckt med endast den suggestiva texten Quantum Black Holes högt ovan scenen. Efter en elegant inledning lämnar rektorn för University of North Carolina at Chapel Hill, Carol Folt, (som tillsammans med KTH, Stockholms universitet och Nordita stött evenemanget) över till… Sheldon Cooper från Big Bang theory:

hawkingcooper2

… som presenterar Hawking. Inte utan viss bitterhet eftersom Hawking en gång avböjt att samarbeta med honom om en vetenskaplig artikel: ”Black holes suck, and so does Stephen Hawking.”

Under stående ovationer rullar Stephen Hawking in på scenen och levererar en av de bästa föreläsningar jag sett honom ge. Och jag har sett några stycken. Jag tror nog att många i auditoriet hängde med rätt bra i svängarna. Han beskriver vad ett svart hål är för någonting och varför det skickar ut strålning. Ungefär det som du kan läsa om i Svarta hål är inte svarta. Han är bekymrad över att det är svårt att se strålningen, men påpekar att om det bildas små svarta hål i det tidiga universum så skulle de stråla tillräckligt kraftigt för att kunna observeras. Fast ingen har hittat något. Men om, ja tänk om… Och kanske kan man hitta svarta hål med partikelacceleratorn LHC vid CERN? Om det finns hyfsat stora extra dimensioner blir gravitationskraften starkare vid de skalor som LHC kommer åt och då skulle det, kanske, vara möjligt. Hawking är tilltalad av den guldkantade tanken…

hawkinglhc2

Men så var det det där med informationsparadoxen och att svarta hål kan förstöra information. Hawking argumenterar för att det är en fråga med existentiella dimensioner. Om det finns den typen av minnesförlust i naturen, i vilken mening finns då det förflutna kvar? Hur är det med vår identitet? Han menar att det är en viktig fråga att få rätsida på. Och hans slutsats är, i kontrast med vad han trodde på 70-talet, att informationen bevaras och att de svarta hålen trots allt minns.

Det allra mest spännande är att han hävdar att han faktiskt hittat lösningen. Och att han kommer att presentera svaret på konferensen idag tisdag kl. 11. Kan det verkligen stämma? Vi får se. Jag kommer senare att berätta om det och hur man hittills försökt att lösa problemet.

Hawkings besked i slutet av föreläsningen var hur som helst uppmuntrande: ”If you are sitting in a black hole don’t give up, there is a way out.”

Kommentarer inaktiverade.