Tillägg: Det var sant! Se We did it!
Ryktena har cirkulerat i månader och om läckt epost stämmer kommer LIGO att på torsdag tillkännage det som alla hoppats på. Man har för första gången observerat gravitationsvågor.
Det handlar om två svarta hål, vardera med en massa omkring 30 gånger solens i omloppsbana runt varandra. Deras rörelse har fått rumtiden att skvalpa och allteftersom de tappar energi har banan tätnat för att till slut i ett av universums allra mest brutala och vrålande inferno låta dem krocka med varandra och smälta samman till ett enda stort svart hål. Det är denna avslutande urladdning som LIGO har kunnat observera. De svarta hålen hade innan kollisionen radier runt 100 km och deras sista bana innan det stora ögonblicket en omkrets på bortåt 1000 km. Med hastigheter runt ljusets hann de svarta hålen röra sig flera hundra varv runt varandra på en enda sekund och gravitationsvågorna hade därför frekvenser på några hundra Hertz. Översatta till ljud fullt hörbart för en människa! Ungefär så här borde dödsvrålet från de svarta hålen låta.
I nästa vecka kanske vi kan få höra på riktigt.
Bild från LIGO.
Försök föreställa dig hur det skulle se ut. Två svarta klot några tiotals mil tvärsöver som virvlar runt med nära ljusfarten och slutligen kolliderar för att bilda ett stort vibrerande svart klot som sedan snabbt kommer till vila. Med ljusfarten skickas vågor ut som får rumtiden att skälva ända hemma vid oss, kanske hundra miljoner ljusår bort. Rumtiden är stel och det skall mycket till om man vill få den att ruska. Men med hela tre solmassor som tappas bort på vägen och på en bråkdel av en sekund omvandlas till ren energi har man goda förutsättningar.
Nästa vecka på torsdag får vi veta om ryktet talar sanning.
Läs också i tidigare blogginlägg.
Spännande! Måste dock erkänna att jag är lite besviken på dödsvrålet. Två svarta massor som kolliderar i nära på ljusets hastighet och allt man hör är ett *blip*
Ja, det är inte lätt att vare sig sända eller ta emot gravitationsvågor! Kommer nog att dröja innan det blir ett alternativ till mobiltelefoner.
Det är med andra ord en ganska så bra ”håll käften” densitet på dessa hål, 1 392 000 km (solens diameter) x 30 (solens massa) så borde radien på vardera av dessa hål vara 41 760 000 km om de höll samma täthet, och då har solen med dess gravitation en väldigt hög densitet, men den kanske reduceras av värmen? densitet och gravitation hör ju ihop, kan vi lära oss något av detta?
Om de hade samma densitet som solen skulle de ha en radie som är tredje roten ur 30 gånger större än solens radie. Dvs drygt 3 gånger större än solens radie. Men visst är det maffigt att klämma ihop hela 30 solar i ett klot med en radie på bara tio mil. Men faktum är att ju mindre massa ett svart hål har desto större blir den genomsnittliga tätheten och ju mer imponerande blir det.
Verkligen spännande! Att kunna uppfatta dessa vågor borde väl kunna innebära ny kunskap, ett nytt sätt att observera dessa objekt? Vilken typ av ny information skulle man kunna tänka sig kunna läsa ur gravitationsvågorna?
En orelaterad fråga: har du något bra tips på en nyhetskälla för vetenskap i allmänhet och fysik i synnerhet? På en nivå något över allmänheten (dvs för mycket intresserade privatpersoner utan akademisk skolning som dock läser väldigt mycket om sådant).
Tack för en bra blogg, och böcker!
Det mest spännande blir nog det nya och okända som man kommer att ha möjlighet att upptäcka. Jämför Galilei och det första teleskopet!
Bra tips är att kolla in hemsidorna för tidskrifter som Sky and Telescope (astronomi) och Scientific American (lite av varje).
Är det belagt nu att svarta hål verkligen existerar ?
Japp! Alla som hittills tvivlat (och de är inte särskilt många) kommer att behöva ändra mening.
En tanke som flög genom huvudet: Varför vibrerar inte LIGOs laserstrålar ständigt pga gravitationsvågor från universums födelse? Joniserade gaser hindrar ljus (CMB) men inte gravitationsvågor!
Vågorna från Big Bang finns nog där men LIGO har inte alls rätt känslighet för att kunna märka av dem. Men andra instrument, kanske i rymden, kommer möjligen att kunna mäta dem i framtiden.