Kan man se Kepler 452b? Inte än, men en dag kanske vi kan få en verklig bild av den eller någon annan jordliknande planet. Finns där luft att andas, hav att simma i och liv? I väntan på detta kan man ju nöja sig med Kepler 452 — stjärnan kring vilken Kepler 452b kretsar.
Det krävs ett hyfsat teleskop för att kunna se stjärnan men efter lite efterforskning insåg jag att den med magnitud 13.5 inte borde vara något större problem för min Celestron 8. Tillsammans med gode vännen Olle Bjernulf gav vi oss i förra veckan ut under en stjärnklar himmel. Det var långt från Uppsalas störande ljus och det enda som påminde om att sommaren inte riktigt var slut var den ljumma luften och ett svagt ljus över den norra horisonten.
Vi värmde upp med Ringnebulosan, den stora klotformiga stjärnhopen i Herkules och Hantelnebulosan – för mig lika förknippade med sensommaren som gräshoppor och ögontröst. Vi fortsatte med Uranus och Neptunus lågt ner på himlen under Pegasus, där Uranus kostade på sig att visa upp en liten skiva, innan det var dags att vrida teleskopet rakt upp mot Svanens ena vinge. Där, i ett område nära stjärnan delta Cygni, eller Rukh (som förövrigt kommer att vara polstjärnan under några hundra år kring 11250), skulle den finnas.
Med hjälp av noggranna kartor var det inte särskilt svårt att hitta rätt ställe. Men sedan blev det besynnerligt besvärligt. Det ville sig inte riktigt även om jag hävdar en liten skymt av den ljussvaga stjärnan i Vintergatans myller. När vi letade vidare efter annat att titta på, och galaxerna M81 och M82 i Stora Björnen tedde sig oroväckande bleka, insåg vi misstaget: objektivet var alldeles fullt av imma. Den fuktiga luften från åkrarna hade gjort sitt. Förmodligen hade det börjat redan efter det att vi lämnade Hantelnebulosan i Räven och därför retfullt försvårat vår observation av Kepler 452.
Men samtidigt, en bit bort, hade Olles kamera stillsamt och sakta följande himlens rörelse stirrat mot Svanen. Och i en av bilderna kameran tog hittade vi den, Kepler 452. Ett utsnitt av en av bilderna och en karta som visar rätt ställe på himlen finns härintill.
Strålar från en avlägsen sol som samtidigt lyser över en främmande och okänd jord har råkat på villovägar och letat sig fram till oss. Undrar om någon tittar tillbaka? Fastnar vi på bild?
Strax utanför ämnet: Vill du hjälpa till att namnge en exoplanet? Lillamy, Mumin eller Morran? Gör ditt val här och läs mer här.
Kommentarer inaktiverade.