Vid Uppsala universitets konsistoriemöte den 2016-09-15 försökte näringslivet sig på ett långskott i frågan om hur val av rektor skall gå till. Näringslivets forskningsberedning hoppade tjänstvilligt upp i luften men i sin entusiasm nickade man bollen i eget mål. Det förslag till nyordning som konsistoriet fått på sitt bord, och som i allt väsentligt överensstämde med Svenskt näringslivs, avvisades och man tvingades börja om. Mer att läsa här, här och via länkar bakåt till andra inlägg och debattartiklar.
Det modifierade förslaget från 2016-10-27 var i huvudsak en kopia av hur det såg ut förra gången det begav sig vid valet 2011. Förslaget gick ut på remiss, men fick rejält underkänt av samtliga fakulteter. Det missnöje som länge legat och pyrt fick möjlighet att komma upp till ytan. Man vill i remissvaren ta tillbaka makten från konsistoriet och återupprätta regelrätta val. Spänningen var därför stor när konsistoriet gick till beslut igår, 2016-12-14. För mer bakgrund se Li Bennich-Björkmans artikel på SvDs kultursida. Så, hur gick det?
Medan universitetslaget sprang runt på mittfältet och försökte hitta öppningar för anfall kunde näringslivet dribbla sig fram och vid mötet göra en tunnel i mål och kvittera till 1-1.
Eftersnacket är nu i full gång och det råder fortfarande delade meningar om i vad mån försvaret har skött sig. Man kan till att börja med konstatera att beslutet förvisso innebär kompromisser. Konsistoriets ordförande får sitta på bänken och inte vara med i rekryteringsgruppen, någon rekryteringsfirma måste man inte använda om man inte vill, och hörandeförsamlingen får hänvisa till valresultat. Gott så?
Så långt skulle man kunna hävda att ingenting egentligen hänt och att 1-1 inte skiljer sig från 0-0. Om Svenskt näringsliv inte ställt till med det spektakulära självmålet i sin iver att ta över makten, och låtit allt bara vara vid det nygamla 2011, hade man förmodligen suttit med väsentligen samma process som nu. Men det finns en viktig skillnad.
Vad som nu står fullständigt klart är att universitetets fakulteter faktiskt vill ha en annan ordning. Processen som beslutats duger inte. Man vill ha regelrätta val och man vill att universitets forskare och lärare genom valda representanter skall styra denna process. På denna punkt har konsistoriet helt enkelt kört över resten av universitetet. Ordförande säger sig vilja ha en ”process som är både väl förankrad inom universitetsorganisationen och förankrad inom konsistoriet” samtidigt som man nu försatt sig i en situation där en sådan förankring de facto saknas.
Man säger sig inte vilja genomföra stora förändringar utan en ordentlig utredning. Men att följa remissvaren hade inte inneburit annat än att man återgått till en beprövad ordning som använts vid val fram till 2003, och delvis 2005. Och vad gäller förslag till stora förändringar utan utredning och förankring kan Svenskt näringslivs företrädare knappast anklagas för att darra på manchetterna.
Vad händer nu? Valet kommer att skötas ungefär som förra gången. Upprörda akademiker kan hållas sysselsatta med att utreda styrformerna till nästa gång det är val vilket mycket väl kan dröja ett decennium.
Det viktigaste är dock hur allt detta visar på de hot som universitetssektorn står inför och de uttalade ambitioner som finns inom näringslivet att få inflytande över forskning och undervisning. Det är också just i denna anda forskingspropositionen tillkommit som diskuteras på annat ställe på bloggen och SvDs debattsida. Propositionens tomma formuleringar om fri forskning, i kombination med reella påbud om styrning och samverkan med näringslivet, visar på en annan maktkamp. I detta fall en kamp mellan näringsdepartementet och utbildningsdepartementet där det första vunnit med åtminstone 5-0. Och som detta inte vore nog skall universitetskanslern hädanefter tituleras generaldirektör.
Om man skulle vilja ge bort en signerad ”Vårt klot så ömkligt litet”, skulle det vara möjligt?
Om du har möjlighet att söka upp mig i samband med något av min föredrag går det att ordna.
Hej! Jag läser din bok ”Mörkret vid tidens ände” och har en läsarfråga. Vid dethär laget vet vi att den kraftbärande partikeln Fotoner saknar massa (om jag förstått det rätt), men ändå så har den en begränsad hastighet. Vad är det som hindrar Fotonen från att accelerera över sin konstanta hastighet upp till oändligt höga hastigheter? Är det rymden själv som begränsar det? Tänker att Fotonen inte kan ”ut-springa” rymdtiden. Skulle vara ytterst tacksam för svar, du är en stor inspiration.
Det handlar om den speciella relativitetsteorin. Den är baserad på att
ljushastigheten inte bara är den allra högsta utan också att en
ljusstråle ser ut att alltid röra sig med samma fart relativt en
betraktare oavsett om betraktaren i sin tur ändrar fart. Detta kräver
att tid och rum påverkas av hur man rör sig. Inte nog med att det skulle
krävas oändlig energi för att accelerera en massa till högre hastighet
än ljuset, resor snabbare än ljuset skulle göra paradoxala resor bakåt i
tiden möjliga. Och så kan vi ju inte ha det!