Keplersatelliten har upptäckt en planet lik jorden kring en stjärna lik solen. Stjärnan ligger i Svanens stjärnbild (Keplers favoritområde på himlen så här långt) på ett avstånd av 1400 ljusår. Planeten, Kepler-452b, har 60% större diameter än jorden. Så mycket mer vet man inte. Planeten har ju upptäckts genom att den passerat framför stjärnan och man har noterat hur ljuset försvagats lite grand. 385 jorddygn tar ett varv. Men det är trots allt troligt att det handlar om en stenplanet.
Viktigast av allt: den jordliknande planeten ligger i den beboeliga zonen, dvs på lagom avstånd för att ha en dräglig temperatur. Stjärnan som fungerar som sol är mycket lik vår egen men 1.5 miljarder år äldre. Eventuella småkryp, mossor eller andra invånare har alltså haft rätt gott om tid att utvecklas. Och dö ut. Men vad sannolikheten är att planeter av det här slaget liknar jorden i övrigt, och i vad mån liv uppkommer, har vi förstås inte en aning om. Än.
Skall man bli upphetsad? Något slags viktig milstolpe handlar det om, men ingen har egentligen tvekat om att planeter av detta slag finns. Och allt tyder på att de är vanliga, mycket vanliga. Det finns säkert många på betydligt närmare håll. Det riktigt stora blir när man lyckas ta nästa steg och hitta en tvilling till jorden där man också kan påvisa vatten, en atmosfär och…? Men på det får vi vänta. Men kanske inte så länge som vi tror. Forskningen kring exoplaneter hör till det som går allra snabbast just nu och det kan komma överraskningar framöver.
Läs mer här.