Jordens och månens baksidor som du aldrig sett dem

 

Vilka bilder. Jorden och månen tillsamman på ett aldrig tidigare skådat sätt. De är tagna av Deep Space Climate Observatory (DISCOVR) som befinner sig på ett avstånd av 1,5 miljoner km från Jorden i rak riktning mot solen. Där, i första Lagrangepunkten, samverkar Jordens och solens gravitation på ett sådant sätt att en rymdsond kan ligga kvar. Uppgiften för DISCOVR är, förutom att ha koll på solvinden, att studera jordens dagsida med tanke på saker som har med klimatet att göra.

När bilderna togs, natten mellan den 16 och 17 juli svensk tid, råkade månen passera mellan DISCOVR och Jorden. Månens baksida saknar de stora mörka lavaslätter som finns på den sida som ständigt vänds mot oss. Istället är det mest kratrar. Uppe till vänster kan man se Moskvahavet, och nere till vänster kratern Tsiolkovski. Det var ju Sovjet som var först med bilder genom Luna 3 1959 så det är väl naturliga namn för de tydligaste landmärkena.

Eftersom bilderna är tagna när det var natt hos oss finns vi tyvärr inte med. Undantaget är de allra nordligaste delarna av Sverige som gömmer sig under molnen högst upp. De visar alltså inte bara månens baksida utan också den för Européer så länge okända Jordens baksida. Det mesta utgörs av Stilla havet men man kan också se Nordamerika med Californiahalvön. Mot slutet av videosekvensen skymtar man längst ner till vänster Australiens östkust som upptäcktes av 1700-talets Luna 3, James Cook.

Det är märkligt hur mörk månen ter sig jämfört med Jorden. Och hur uppenbart ogästvänlig. Tag med dig de här bilderna ut nästa gång det är fullmåne. Byt i tanken ut månen mot Jorden på himlen. Vilken syn! Kontrasten mellan den levande Jorden och dess döda omgivning kan vara något att ha i åtanke när man reflekterar över vår sårbarhet.

En annan sak att lägga märke till är den suddiga ljusfläcken i mitten av Jorden. Det är inget annat än reflektionen av solen i Stilla havets glittrande yta.

Man kan också fundera över när det blir möjligt att se Jorden 2.0 på andra håll i universum. Bilderna av Jorden och månen är tagna från ett avstånd av 5 ljussekunder. Kepler 452b ligger 1400 ljusår bort och även om det kan finnas jordliknande planeter bara några tiotal ljusår bort är det tydligt att det finns lite att jobba med.